Ätstörningar i fokus på nationella anhörigdagen den 6 oktober
Göteborg Stads anhörigstöd bjöd in att fira nationella anhörigdagen i Stadsbibliotekets hörsal. Årets tema var ätstörningar där tre föreläsare delade med sig av kunskap och erfarenheter.
Ellen Abrahamsson, regionansvarig för föreningen mot ätstörningar Frisk & Fri, tog upp fakta, varningssignaler, bemötande och hur man samtalar kring mat, kropp och självkänsla. Mycket pedagogiskt!
Carina, som är mamma till 16-åriga Kajsa som har anorexi, berättade om hur det är att vara anhörig och hur livet påverkas. I publiken satt Kajsa och Kajsas mormor och morfar. Vi blev alla djupt berörda.
Anna-Lena Brundin ståuppare, underhållare och författare berättade om sin bok ”Nej tack, jag åt nyss” och sina egna erfarenheter av ätstörningar. Det började i 13-årsåldern men det var först några år senare, i gymnasiet, som problemen tilltog och blev allvarliga. För Anna-Lena var ätstörningarna ett sätt att få kontroll på ett liv i kaos. Det enda hon kunde kontrollera var maten.
Roman ”Nej tack, jag åt nyss” kom ut 2013. Den handlar om en ung tjej med ätstörningar men också om hur det är att vara ung och vilsen, om vänskap och om kärlek. Det är en roman med dråpliga inslag, trots ett allvarlig ämne. Boken fanns att köpa och den fick en strykande åtgång.
Vad har hon då för tips för anhöriga till någon med ätstörning?
– Mitt råd är att man måste se det, ta upp det och våga prata om det. Ätstörningar är så vanligt, mycket vanligare än man tror. Och det handlar inte om maten, det är något annat man egentligen försöker få kontroll över, sade Anna-Lena Brundin.
Anhörigföreningen Göteborg och Göteborgs Stads anhörigstöd fanns på plats för den som ville veta mer om våra respektive verksamheter. Det var ett mycket välkomponerat program som gav kunskap, som berörde och som roade trots en allvarlig underton.
En väl använd söndagseftermiddag!