ANHÖRIG GÖTEBORG
Vi är en förening bildad av anhöriga för anhöriga – oavsett om den du står nära är en familjemedlem, släkting, vän eller kollega och oavsett vilken ålder eller diagnos din närstående har. Föreningen grundades 2011 av Lena Hultén och Marianne Stridh som oförtrutet idag med stor kraft och energi arbetar vidare i föreningen.
Anhörig Göteborg är religiöst och politiskt obunden
VÅRT MÅL ÄR
att anhöriga ska känna sig styrkta genom de möten och aktiviteter som föreningen anordnar och genom att träffa andra i liknande situation samt det arbete vi i föreningen gör.
att alla anhöriga får det stöd de behöver
att insatser som ges till den närstående ges med ett anhörigperspektiv, dvs att anhöriga är delaktiga, får information och att anhörigas insatser uppmärksammas.
att synliggöra anhörigperspektivet genom att påverka politiker och verksamheter, så att du som anhörig får det stöd som du har rätt till enligt gällande lagstiftning och riktlinjer
Det finns drygt 1,3 miljoner vuxna och nästan en halv miljon barn som är anhöriga och som hjälper eller stödjer en närstående.
De flesta anhöriga är kvinnor i yrkesverksam ålder. Ungefär 100 000 anhöriga tvingas gå ner i arbetstid eller säga upp sig på grund av detta, vilket påverkar ekonomin.
Anhörigas stora betydelse uppmärksammas allt mer. Mer än häften av all vård och omsorg i hemmet utförs av anhöriga och besparar samhället ca 194 miljarder per år. Summan är framräknad av Nka (Nationellt kompetenscenter anhöriga, www.anhoriga.se)
Utifrån de nationellt framräknade siffrorna uppskattar vi att det finns drygt 100 000 personer som är anhöriga i Göteborg
Enligt Socialtjänstlagen (5 kap. paragraf 10) skall anhöriga erbjudas ska kommunen erbjuda stöd för att underlätta för personer som vårdar eller stödjer en närstående som är äldre, långvarigt sjuk eller har en funktionsnedsättning.
Göteborg Stad fattade i oktober 2022 beslut om reviderade riktlinjer för anhörigstöd till personer som vårdar eller stödjer en närstående. Riktlinjerna är helt i linje med Anhörig Göteborgs mål och syfte. Läs gärna mer om detta LÄNK
Anhörigstöd är ett frivilligt åtagande, men det uppfattas inte alltid så.
SAMARBETE KOMMUNALT ANHÖRIGSTÖD
Vi samarbetar med anhörigstöd i Göteborgs stad och har ambitionen och en stark vilja att utveckla detta samarbete. Vi är övertygade om att fler och olika krafter ger större effekt och möjligheter vad gäller stödet och delaktigheten för anhöriga.
SAMARBETE ANDRA INTRESSEORGANISATIONER
Vår ambition är att utveckla samarbetet med andra intresse och brukarorganisationer i Göteborg. Detta tror vi skulle kunna gynna alla anhöriga.
Frågor och svar
Har du en fråga? Hör av dig till oss på vårt kontaktformulär.
STYRELSE
Katarina Linglander, ordförande
Lena Hultén, sekreterare
Marianne Stridh, kassör
Lena Eilersson, ledamot
Therés Wadstedt, ledamot
Anhörig Göteborgs styrelse sammanträder ca 8 gånger per år. Allt arbete i styrelsen och i föreningen sker på ideell basis.
VALBEREDNING
Gunhild Jonsson och Lotta Brandt
REVISOR
Ing-Marie Englinde
Stig Hultén, ersättare
PÅVERKAN OCH INTRESSEPOLITISKT ARBETE
I föreningen finns en arbetsgrupp som har särskilt fokus på påverkan och intressepolitik
Arbetsgruppen består av Katarina Linglander, Brittmo Bernhardsson, Lena Eilersson och Lena Hultén
Arbetsgruppen utgår i sitt påverkansarbete från föreningens (medlemmarnas )kunskaper och erfarenheter av anhörigsituationen och den lagstiftning och de nationella, regionala och kommunala riktlinjer och strategier som finns. Påverkansarbetet sker främst genom skrivelser till och möten med politiker, förvaltningar, verksamheter och organisationer. Andra sätt som vi bedriver påverkansarbetet är genom att synas och prata om anhörigperspektivet i olika sammanhang som t.ex. vid konferenser, föreläsningar och andra för anhöriga adekvata arrangemang.
MEDLEMMAR
Gemensamt för medlemmarna i Anhörig Göteborg är att alla är anhöriga oavsett den närståendes sjukdom, fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar eller ålder. Tillsammans kan vi verka för utveckling och förbättringar av stödet till anhöriga.
Vill du hjälpa till i föreningen så skulle det vara så fantastiskt bra och roligt. Vi behöver hjälp med och vid medlemsträffarna (finnas och se till så alla känner sig välkomna, fixa kaffe, ordna trevliga program m.m.) finnas med vid konferenser och arrangemang och göra reklam för och berätta om föreningen, hjälpa till med hemsidan, stötta påverkansgruppen i sitt arbete med dina erfarenheter. Finns säkert mer bra saker som du kan göra.
MEDLEMSTRÄFFAR
En gång i månaden, den sista måndagen i månaden bjuds man som medlem in till caféträff. Vi träffas då i Göteborgs kommuns lokaler på Karl Gustavsgatan 65 i Landala mellan klockan 17 30 till 19 00.
Förutom kaffe, smörgås och någon kaka brukar dessa kvällar fyllas av viktig och intressant information, föreläsning eller något som enbart kan förnöja. Ett viktigt syfte med träffarna är dock att man kan träffa någon annan som har en liknade situation som man själv och om man vill utbyta tankar med.
Föreningen arrangerar också andra aktiviteter för medlemmarna som t.ex. biokvällar, gemensamma promenader, erbjudande om deltagande via webben på konferenser m.m.
Det utbud som anhörigtödet i Göteborgs kommun erbjuder förmedlar vi kontinuerligt till föreningens medlemmar.
ERFARENHETSGRUPPER
För närvarande pågår en erfarenhetsgrupp, gruppen för män, den andra gruppen är vilande. Syftet med dessa grupper är att träffas och dela liknande erfarenheter eller erfarenheter som fler skulle ha nytta av. Antalet personer i varje grupp är mellan 5 och 8 personer. Grupperna träffas i Göteborgs stads lokaler på Karl Gustavsgatan 65 i Landala
Erfarenhetsgrupp för män
Mats Hällqvist
Är du intresserad eller vill veta mer kontakta ansvarig Mats Hällqvist tel 0707-714518 eller e-post kristinarosen66@yahoo.se
Erfarenhetsgrupp för dig som är anhörig till någon med psykisk ohälsa
Lotta Brandt
Är du intresserad eller vill veta mer kontakta ansvarig Lotta Brandt tel 073-701 41 05 eller e-post lotta_brandt@hotmail.se
STÖDLINJER OCH TELEFONJOURER
Behöver du prata med någon och vill vara anonym så finns stödlinjer och chatforum som du kan kontakta.
LISTA PÅ STÖDLINJER
FÖRENINGENS DELAKTIGHET I OLIKA NÄTVERK OCH SAMMANHANG
Anhörig Göteborg är medlem i nätverket NSPH VG (Nationell samverkan för psykisk Hälsa i Västra Götaland) och i Funktionsrätt Göteborg som är utgörs av 40 medlemsföreninga
Anhörig Göteborg är en del av Anhörigas Riksförbund, som består av drygt 4 000 medlemmar i ca 50 lokalföreningar runtom i Sverige.
Nedan finns information om vilka personer som representerar föreningen i olika sammanhang
NSPHVG
Lena Eilersson
Förvaltningen för äldre och vård och omsorg, Äldreråd Centrum
Brittmo Bernhardsson
Förvaltningen för äldre och vård och omsorg, Förvaltningsgemensamma Äldrerådet
Lena Hultén
Sahlgrenska Universitetssjukhus, Affektiva Psykiatri, Inflytanderådet
Lena Eilersson
Har du frågor eller bara vill komma i kontakt med föreningen eller någon speciell i föreningen så ring 0735-28 98 28 eller maila till info@anhoriggbg.se. Telefon bemannas av någon person i styrelsen vardagar under dagtid. Tala gärna in ett meddelande så ringer vi upp